Doula

Wat houdt zo’n doula-begeleiding eigenlijk in ? 

Ken jij het doula-effect al? Wat win jij erbij?
Het is een wetenschappelijk ondersteund effect dat zegt dat een continue aanwezigheid van een doula:
– de duur van je bevalling verkort;
– je meer kans hebt op een vaginale geboorte;
– je minder behoefte hebt aan medische pijnstilling;
– je minder kans hebt op weeënopwekkers;
– je meer tevreden terugkijkt op je bevalling;
– je een baby hebt met een hogere apgar-score en een betere algemene gezondheid. 

Een doula-begeleiding verloopt altijd in verschillende fases. Maar het is erg persoonlijk en afhankelijk van wat jij of jullie nodig hebben. Hierdoor zal de inhoud van een begeleiding altijd verschillen.
Een begeleiding richt zich zowel op de mama als voor haar (geboorte)partner(s). Weet dat in al deze fases de regie bij jou/jullie ligt. Jullie wensen en noden staan centraal en zijn steeds het uitgangspunt! 

Hieronder kan je een grove schets vinden van hoe een begeleiding in het algemeen verloopt, de grove richtlijnen van een doula-traject, wat je kan verwachten en hoeveel jou dit dan kost. 
Heb je nog vragen hierover, eender wat: stuur een berichtje. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend!

Een traject kan starten in iedere fase van een zwangerschap! Je bent altijd welkom!

"INE HEEFT ONS LATEN INZIEN WELKE BEVALLING WE DIEP VANBINNEN ECHT WILDEN. DOOR SAMEN MET ONS IN GESPREK TE GAAN EN ALLE MOGELIJKE KEUZES TE LATEN ZIEN. GAANDEWEG WERDEN WE GESTERKT IN ONS GEVOEL. HIER ZIJN WE HAAR NOG STEEDS ENORM DANKBAAR VOOR." - L.&A.

KENNISMAKINGSGESPREK

Tijdens dit gesprek is er  maar naar één grote vraag: “Hebben we een match? Voelt het goed voor jullie?”
We leren elkaar beter kennen. Daarbij starten we bij het begin en zien we hoe ver ons dit brengt. 
Er wordt gepolst achter jullie verwachtingen, wensen en eventuele angsten. Wat zien jullie wel/niet zitten? Wat hebben jullie nodig? Wat verwachten jullie? Wat zoeken jullie?

Het is een moment waarop alle vragen gesteld kunnen worden. 

De concretere invulling van een traject wordt uitgelegd.

Na een half uurtje tot een uurtje hebben jullie alle informatie en een eerste indruk. Dan moet er bekeken worden of er een klik is. Is dit het geval? Erg fijn! Dan starten we met een begeleiding. 
Is het niet wat jullie ervan verwacht hadden of voel je jezelf niet goed? Dan is dit helemaal geen probleem. Niets te verliezen dus. 🙂

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgen jullie zo’n 3 keer bezoek. Tijdens deze bezoekjes werken we aan een geboorteplan, luister ik graag naar al jullie vragen en gaan we samen opzoek naar antwoorden, worden jullie verder ondersteund qua comfort, wordt er naar jullie geluisterd… Deze sessies zijn erg afhankelijk van allerlei factoren: hoe ver is je zwangerschap al gevorderd? Hoe voel je je? Heb je zelf vragen of zit je met iets? Heb je ergens nood aan op dat moment?

De centrale thema’s zijn vooral: informatie krijgen, een luisterend oor vinden, een persoon hebben waarbij je met álle vragen of bezorgdheden terecht kan en comfort kan vinden. Vaak zijn deze sessies ook een me- of we-momentje, momenten waarop je bewust bezig bent met je zwangerschap. Want in ons haastige leven gaat een zwangerschap soms onopgemerkt voorbij totdat de bevalling dichterbij komt en je jezelf misschien niet ‘klaar’ voelt. Zulke zaken worden besproken in de sessies.

Tot slot ben ik ook tussen de sessies door altijd bereikbaar via Whatsapp (of dergelijke). Zit je met een vraag of moet er je iets van het hart? Dan kan je me steeds een berichtje sturen. Ik probeer je dan zo snel mogelijk te antwoorden! 

Heb je nood aan meer dan 3 gesprekken? Dan is dit steeds bespreekbaar. Mijn streven is dat jullie zo weinig mogelijk zorgen over houden en zoveel mogelijk rust en ruimte voor genieten. Dat jullie jezelf sterk, zelfzeker en gehoord voelen. Zodat je jezelf helemaal klaar voelt voor de bevalling en de komst van je kindje. 

Tijdens de bevalling

Ondertussen hebben we elkaar goed leren kennen en ben ik helemaal op de hoogte van jullie geboortewensen. Dit maakt dat ik tijdens de bevalling als vertrouwd persoon op de achtergrond kan werken en kan ondersteunen. 

Tussen week 37 en 42 van jullie zwangerschap ben ik ‘all yours’.  Dan staat Ine-Mini 24/24 en 7/7 klaar voor jullie.  Tijdens deze standby-periode zijn jullie op de hoogte van onze persoonlijke plannen, blijf ik in de buurt en zorg ik ervoor dat ik ten alle tijde in de auto kunnen springen om naar jullie toe te komen. 

Kies je voor een thuisbevalling, geboortehuis óf ziekenhuisbevalling? Of doe je een stukje thuis en ga je dan naar het ziekenhuis? Dit is allemaal goed, ik volg jullie wensen. 

Tijdens de bevalling ben ik er om jullie te helpen. Technieken om weeën op te vangen, comfort bieden waar nodig, waken over jullie wensen, waken over jullie verzorging … zijn een deeltje van het takenpakket op dit moment. Kortom: ik zorg ervoor dat jullie jezelf kunnen focussen op de komst van jullie wondertje.

Tot slot kan deze fase, indien gewenst, aangevuld worden met geboortefotografie. 

na de bevalling

Kort na de bevalling ben ik nog steeds bereikbaar voor jullie. 
Want deze weken en maanden kunnen ook behoorlijk heftig zijn. 

Enkele weken na de geboorte, kom ik nog een keertje langs voor een nagesprek. We overlopen dan hoe het hele proces was voor jullie, wat het met jullie gedaan heeft en hoe je je op dat moment voelt. 

Wanneer je voor geboortefotografie koos, krijg je je foto’s op dit moment te zien.
Indien jullie graag een newbornshoot willen, is ook dit mogelijk op dit moment. 

"INE WAS GEWELDIG TIJDENS HEEL ONZE ZWANGERSCHAP EN BEVALLING. MAAR OOK DAARNA HADDEN WE VEEL VRAGEN EN ONZEKERHEDEN. WE KONDEN STEEDS TERECHT BIJ HAAR. GEEN VRAAG WAS TE GEK. DOOR HAAR WARME PERSOONLIJKHEID VOELDE WE ONS METEEN OP ONS GEMAK. EEN TOPPERTJE!" - I.&R.

Bekijk ’tarieven’ voor alle prijzen, pakketten en combinatiemogelijkheden.

Wil je boeken, heb je vragen of wil je een babbeltje? 

Stuur me een berichtje!

     ‘Ine was een echte meerwaarde in heel ons zwanger-zijn. Ze was er echt altijd als ik haar nodig had. Zonder haar was ik nooit zo goed voorbereid geweest op mijn bevalling. door haar kunnen wij op een heel mooie en speciale manier terug kijken op mijn bevalling. ook de vele mooie foto’s die zij getrokken heeft, waren geweldig. Ze is een super doula.’ – M.&E.